Η λήψη αποφάσεων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διοικητικές δραστηριότητες των αθλητικών οργανισμών και μπορεί να οριστεί ως η διαδικασία επιλογής μιας πορείας δράσης ή ενεργειών μεταξύ των διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν και υπάρχει η εντύπωση ότι η λήψη αποφάσεων αποτελεί προνόμιο και ευθύνη των ανώτερων στελεχών ενός αθλητικού οργανισμού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λήψη «σωστών» αποφάσεων αποτελεί δεξιότητα μείζονος σημασίας για κάθε μέλος του οργανισμού που εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα στις διαδικασίες επισήμανσης, επίλυσης ή αντιμετώπισης προβλημάτων.
Ο τρόπος που τα στελέχη παίρνουν αποφάσεις καθώς και η ποιότητα των αποφάσεών τους επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την αντικειμενικότητα που χαρακτηρίζει την οργάνωση, την κατανόηση, την αξιολόγηση και την επιλογή των διαθέσιμων πληροφοριών. Η αναγνώριση και ο προσδιορισμός ενός προβλήματος αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Οι άνθρωποι - στελέχη συχνά παραποιούν, παραλείπουν, αγνοούν ή/και δεν πιστεύουν τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να τους παράσχουν κρίσιμες ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων. Η εποικοδομητική χρησιμοποίηση της γνώσης, της εμπειρίας και της αντιληπτικής ικανότητας των αθλητικών στελεχών συμβάλλουν σημαντικά στον «ακριβή» εντοπισμό του προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη «σωστών» και «αποδεκτών» αποφάσεων.