ISO 9001:2015 CERTIFIED
Εντυπωσιακά τα ευρήματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αξία προβολής και το κοινωνικό αποτύπωμά του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου, που παρουσιάστηκε στην απολογιστική Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά την αναγγελία της αναβίωσης του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, (3 Νοεμβρίου 2021 στο ΟΑΚΑ), πραγματοποιήθηκε σήμερα η απολογιστική Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης, όπου ανακοινώθηκαν τα εξόχως εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμά της!
Στην κεντρική αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Σταδίου παραβρέθηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece, που «έχτισε» το περυσινό οικοδόμημα της αναβίωσης του Γύρου έπειτα από μία δεκαετία, τα στελέχη που εργάστηκαν επί σειρά μηνών για την ολοένα και αρτιότερη διοργάνωσή του, εκπρόσωποι φορέων, χορηγών, καθώς και των Περιφερειών και των Δήμων που φιλοξένησαν τα 5 ετάπ.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, εμπνευστής και βασικός συντελεστής της υλοποίησης του ονείρου της αναβίωσης του Γύρου, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη, οικονομικά, τουριστικά, κοινωνικά, εντός και εκτός συνόρων της χώρας μας από τη διοργάνωση, και ήταν σαφές το μήνυμά του για την συνέχεια: «Η Ελλάδα έκανε μία ποδηλατική επανάσταση. Βάλαμε τα θεμέλια και χτίζουμε τον επόμενο στόχο. Συνεχίζουμε την ορθοπεταλιά μας».
Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη αξιοποίησης των αθλητικών υποδομών του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος, με στόχο τη διεκδίκηση, ανάληψη και διεξαγωγή διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Στα πλαίσια αυτής έρευνας καταγράφονται οι αθλητικές, ξενοδοχειακές και λοιπές υποδομές του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος με υποβολή προτάσεων αναβάθμισης τους (αν υπάρχει τέτοια ανάγκη), με στόχο τη διεκδίκηση, ανάληψη και διεξαγωγή τωνπροτεινόμενων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, και παρουσιαζεται ο ενδεικτικός προϋπολογισμός και τα προβλεπόμενα εσόδα και ευρύτερα οφέλη των εν λόγω διοργανώσεων, με απώτερο σκοπό ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος μέσω της υλοποίησης τους να καταστεί ένας πόλος έλξης αθλητικού τουρισμού και εν γένει τουρισμού διεθνώς.
Οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν είναι σημαντικό μοχλό οικονομικής μεγέθυνσης, τουριστικής ανάπτυξης και επικοινωνιακής προβολής των τοπικών κοινωνιών που τις φιλοξενούν. Η φιλοξενία αθλητικών γεγονότων
λαμβάνει αυξανόμενη δημοφιλία και επιρροή στις πόλεις, με τις πόλεις να ανταγωνίζονται έντονα για τη φιλοξενία αθλητικών mega – events λόγω της αντίληψης ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουν την εικόνα τους και θα stimulate τα οικονομικά τους. (Βarghi, M., Omar, D., Aman, M. S, 2010).
Σε όλο τον πλανήτη χιλιάδες αθλητικές διοργανώσεις εθνικής, διεθνούς και παγκόσμιας εμβέλειας, προσελκύουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων και τηλεθεατών, ΜΜΕ, χορηγών και διαφημιζομένων, κρατικών και διακρατικών αρχών, με τα οφέλη να είναι σημαντικά τόσο σε οικονομικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η προτεινόμενη μελέτη θα αποτυπώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις επιλεγμένων δήμων στην Περιφέρεια Αττικής στις συνθήκες της εποχής του κορωνοιού. Ειδικότερα, θα αποτυπωθεί ο τρόπος εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων (ΕΟΔΥ) στην καθημερινότητα οργάνωσης και λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων επιλεγμένων δήμων ανά περιφερειακή ενότητα στην Αττική.
Αναλυτικότερα, θα γίνει αναφορά στο πλήθος των αθλητικών εγκαταστάσεων ανά επιλεγμένο δήμο (μέχρι 16 δήμους, δηλαδή 2 δήμους ανά περιφερειακή ενότητα), δηλαδή στις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι σε λειτουργία και αυτές που είναι αδειοδοτημένες. Επίσης, θα γίνει καταγραφή μέσα από συνεντεύξεις των υπευθύνων (αιρετών ή υπηρεσιακών) των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν, βάσει των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Συμπερασματικά, θα παρατεθούν οι διορθωτικές ενέργειες που έλαβαν οι καθ’ ύλη δήμοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορωνοιού, όπως απολύμανση εγκαταστάσεων, τήρηση μέτρων υγιεινής, επιπλέον μέτρα από τους χρήστες, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού κ.α.
Το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως αθλητική διοργάνωση στην Ελλάδα, από την πρώτη κιόλας χρονιά διεξαγωγής του το 1951. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τους χαρακτηριστικότερους και πιο δημοφιλείς αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (World Rally Championship, WRC), λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, δυσκολίας των διαδρομών και ιστορικής κληρονομιάς των περιοχών που διατρέχει.
Το Ράλλυ Ακρόπολις ανέκαθεν άφηνε ένα σημαντικό οικονομικό και επικοινωνιακό αποτύπωμα στις περιοχές που το φιλοξενούσαν, τόσο λόγω της παγκόσμιας προβολής τους μέσα από τα ΜΜΕ που μετέδιδαν τη διοργάνωση και την κάλυπταν ειδησεογραφικά, όσο και μέσω της σημαντικής δαπάνης που πραγματοποιούνταν στις τοπικές κοινωνίες από τους εισερχόμενους αλλά και τους ντόπιους τουρίστες και αφορούσαν δαπάνες φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής και αγοράς προϊόντων.
Σημαντικά τέλος είναι και τα έσοδα της διοργάνωσης από τους χορηγούς αυτής, οι οποίοι με τη σειρά τους λαμβάνουν υψηλή, άμεση και έμμεση ανταποδοτικότητα χορηγίας, μέσω της υψηλής αναγνωρισιμότητας και ανακλησιμότητας της μπράντας τους από το φίλαθλο και το τηλεοπτικό κοινό.
Μετά από 7 χρόνια απουσίας από το καλεντάρι του WRC, λόγω των οικονομικών δυσχεριών που προκάλεσε η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 στην Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν αρχικά στην ενσωμάτωση του αγώνα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τα έτη 2014-2018 και κατόπιν τη ματαίωση του τα έτη 2019-2020, το Ράλλυ Ακρόπολις επανήλθε δυναμικά το 2021, με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.